Lite historik

Cicis grafiska historia

1978 började min grafiska bana som litograflärling med inriktning som offsetmontör. Min lärlingsutbildning fick jag på en reproanstalt (!) som det hette, Grafiska i Värnamo. På den tiden var det manuellt handarbete som gällde. Diabilder separerades i speciella scannrar som delade upp bilden i fyra färger. En film för varje färg. Blå, röd, gul och svart, sedermera kallat CMYK. Dessa fick man sitta och passa in ovanpå varandra så att de passade 100% annars blev tryckarna inte glada. Allt skulle monteras på en folie, en folie för varje färg som sedan blev en tryckplåt. Det var mycket klippa och klistra på den tiden och måla med täckfärg och pensel. Det roligaste jag visste var när man fick göra annonser med mycket färgad text och bilder som skulle ligga över varandra. Då fick man tänka till så att det blev rätt i slutändan. Det var en slags manuell lagerfunktion, fast det gick inte att ha mer än tre lager. Allt arbete skulle på något sätt belysas, antingen på film eller offsetplåt. Folie lades på en plåt en viss ordning för bästa resultat, sedan skulle allt pressas ihop i en stor ram med vacuum för att sedan bli belyst. Därefter fick man framkalla plåtarna för hand innan det kom maskiner som skötte det.

1982 fick jag utbildning i London på det första sk monteringssystemet från Crosfield som då kommit ut på marknaden. Datorer stora som tvättmaskiner. Diskpackar som vägde flera kilo kunde lagra hela 323 mb. 1983 får vi färgskärm till vårat monteringssystem, nu börjar det likna något. 1985 byter jag arbetsplats till Fyra Punkter i Värnamo, sedan går tekniken snabbt framåt. Vi får en retuschstation som heter Colorspace. Här kunde man, för den tiden, göra mer avancerade bildretuscher. I början på 1990-talet börjar jag jobba med Mac och desktop publishing, som det hette då.  Photoshop gör sitt inträde i mitt liv.

1994 Photoshop 3.0 kommer ut, med den fantastiska lagerfunktionen. Detta har jag väntat på, nu börjar mitt liv ihop med Photoshop på allvar. Åren går och Photoshop utvecklas, hela den grafiska branschen förändras. Allt blir digitaliserat, från fotografering till att överföra till tryckplåt. Jag jobbar denna tid med stora tryckproduktioner till IKEA, Ellos, Josefssons, Jotex, AJ-produkter, Hillerstorps trä, Svenska Hem , EM för att nämna några…… Tiderna förändras och den digitala världen tar oss mot nya spännande mål! 

2018 börjar några ideér spira inom mig. Känner att jag vill förmedla all kunskap jag fått under mer än 40 år i den grafiska branschen in i den digitala framtiden. Det finns så många nya spännande saker att arbeta med. Så här är vi nu, MediaTricket och jag………..